LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > 6 moduri de a-l invata pe cel mic ca nu trebuie sa ia totul “de-a gata”
data: 08 Iunie 2016
Dezvoltare bebe

6 moduri de a-l invata pe cel mic ca nu trebuie sa ia totul “de-a gata”

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Traim in secolul 21, iar pentru multi dintre noi, a avea ce ne dorim nu mai este o problema asa de mare ca acum 25 de ani. Parintii care au crescut in urma cu 25 de ani si au trait perioadele de neajunsuri, isi doresc acum sa le ofere copiilor tot ce au nevoie. Acesta nu este un lucru rau, ba dimpotriva!
Mai dificil este ca cei mici, nestiind ca au existat si perioade cand, pentru a avea ce iti doresti, trebuia sa faci un efort considerabil, pot crede că “totul li se cuvine”.

Iata 6 moduri prin care il poti ajuta pe micutul tau sa inteleaga ca este nevoie de putin efort pentru a obtine ceea ce ti-ai propus:

1. Foloseste puterea exemplului!
Cei mici invata, de cele mai multe ori, prin imitare. Asadar, incearca sa ii arati ca tu nu iei orice lucru “de-a gata”, ci ca muncesti pentru a-l obtine. In timp, si cei mici iti vor urma exemplul.

2. Fii recunoscator pentru ce ai!
A fi recunoscator pentru ceva nu se opreste la un moment dat. Acest lucru ar trebui sa dureze toata viata, iar cei mici trebuie sa invete sa aprecieze ceea li se ofera.

3. Invata sa iti exprimi sentimentele!
A-ti exprima sentimentele (de exemplu recunostinta) poate fi greu chiar si pentru noi, adultii, tocmai de aceea este nevoie de practica. Poti incepe prin a face împreuna cu cei mici o lista cu tot ce apreciati la o persoana.

4. Arata-i copilului tau ce este recunostinta!
Nu uita ca tu esti un model pentru copilul tau! Cand cel mic face un lucru bine lauda-l! Cand te ajuta, multumeste-i. Copiilor le place sa fie apreciati. Iar daca tu ii arati ca il apreciezi, el iti va arata apreciere mai tarziu.

5. Arata-i cum sa isi exprime recunostinta!
Nu ii spune ca “ar trebui sa ii aduca flori bunicii”, de exemplu, ci intreaba-l pe el cum i-ar multumi bunicii pentru că are grijă de el. Astfel, vei vedea felul in care cel mic gandeste si te vei asigura că intelege cum să isi exprime recunostinta fata de cei din jur. Copiii sunt mai incantati atunci cand ideile lor sunt apreciate si incurajate.

6. Invata-l să aprecieze lucrurile simple!
Spre exemplu, apa. Desi sunt numeroase tari in lume care nu se pot bucura de acest privilegiu, noua ni se pare normal sa avem intotdeauna apa curata si potabila. Sau o farfurie cu mancare calda, haine, jucarii… iar lista poate continua. Scoate in evidenta aceste lucruri marunte, pe care de multe ori uitam sa le apreciem, ci “le luam de bune” si invata-i pe cei mici sa fie recunoscatori pentru ele.

Sursa poza: www.parentmap.com.