LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Momente importante > Acomodarea copilului la gradinita
data: 06 Octombrie 2015
Momente importante

Acomodarea copilului la gradinita

Momente importante
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

A trecut deja ceva timp de cand a inceput gradinita, iar voi inca aveti probleme cu acomodarea celui mic? De cele mai multe ori problemele cu acomodarea apar din cauza faptului ca cel mic nu este inca pregatit sa intre in colectivitate, sa schimbe spatiul cu care s-a obisnuit acasa si sa stea cu persoane pe care nu le-a mai vazut pana atunci. Partea buna este ca aceste momente nu tin mai mult de cateva saptamani, iar cel mic incepe incet-incet sa se obisnuiasca cu noua schimbare din viata lui. Din pacate, sunt mamici care se confrunta cu aceasta problema pentru un timp mai indelungat, iar pentru ele avem cateva sfaturi care speram sa le ajute.

1. Incercati sa va dati seama daca cel mic este pregatit pentru a merge la gradinita
Adeseori, suntem presati de diferite evenimente in viata noastra care ne obliga sa trimitem copilul la gradinita sau la cresa destul de devreme. Cei mici au, totusi, nevoie de atentia unei persoane full-time pana la varsta de minimum 2 ani, iar cresele nu pot oferi acest serviciu-beneficiu foarte mare. Daca circumstantele va permit, incercati sa ii urmariti celui mic evolutia: observati cand este pregatit sa se desprinda de mami, cand poate invata si respecta un program sau cand poate sa lege prietenii si sa isi exprime sentimentele cu usurinta. Adesea, aceste lucruri se intampla in jurul varstei de 3 ani – 3 ani si jumatate. Descoperiti care este varsta potrivita a micutului vostru pentru a merge la gradi.

2. Incercati sa prezentati gradinita ca pe o experienta placuta
Puteti incepe cu povesti despre gradinita, despre ce se intampla acolo, despre propria voastra experienta, sau va puteti plimba pe langa o gradinita, astfel incat cel mic sa observe agitatia si veselia de acolo. Oferiti-i toate detaliile despre ce se va intampla acolo: cum va fi mancarea, daca va dormi acolo, ce va fi interesant de facut, cum se va imprieteni cu alti copii si va deveni independent. Daca cel mic refuza sa mai mearga la gradinita, puteti merge impreuna timp de o saptamana, tu asteptandu-l pe hol si asigurandu-l ca vei fi acolo cand i se va face dor de tine. La inceput probabil va iesi de cateva ori pe zi sa verifice daca mai esti acolo, insa, incet-incet, va renunta sa mai faca asta. In cazul in care nu puteti merge cu el timp de o saptamana, explicati-i ce se va intampla daca i se va face dor sau frica si voi nu veti fi acolo. Asigurati-l ca la sfarsitul programului tu sau tati veti fi acolo sa il luati acasa. Poate ca aceasta este cea mai mare teama a lor, frica de abandon.

3. Comunicati deschis si des cu personalul gradinitei
Un aspect foarte important pentru acomodarea celui mic il reprezinta mediul in care va fi lasat de acum incolo. Oferiti personalului gradinitei cat mai multe informatii despre copil: cum ii place sa i se vorbeasca, sa fie alintat, ce activitati ii fac placere si care sunt cele pe care le respinge sau ce jucarii prefera. Este important ca educatoarea sa cunoasca tipul de comportament si temperament al copilului, pentru a sti cum sa abordeze orice tip de situatie care va aparea. Incercati sa comunicati cat mai des cu personalul gradinitei, intrebati de fiecare data cum s-a comportat cel mic, daca a plans si de ce, daca mananca, cum se descurca cu activitatile si orice alt detaliu pe care il considerati important. Interesati-va daca puteti face si voi ceva de acasa pentru a ajuta cu integrarea puiului.

La voi cum a fost prima intalnire cu gradinita?