LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Anxietatea la copii – cum sa recunosti si sa ajuti un copil anxios
data: 12 Aprilie 2016
Dezvoltare bebe

Anxietatea la copii – cum sa recunosti si sa ajuti un copil anxios

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Frica este un sentiment comun, pe care aproape toti copiii il experimenteaza, cel putin o data. Anxietatea, in schimb, este un sentiment strans legat de frica, insa mult mai intens. Copiii care sunt predispusi la anxietate sunt, in cele mai multe dintre situatii, in stare de alerta si panica, desi sunt intr-un mediu protectiv.

Fara sa isi dea seama, ei se pun automat in postura in care trebuie sa se apere, iar acest lucru duce la stari de nervozitate, iritare, suparare sau neatentie. In astfel de situatii, micutii au nevoie sa primeasca asigurari ca totul va fi bine.

Printre simptomele pe care le puteti recunoaste in cazul unui copil anxios, se numara:

- frica intensa legata de siguranta lui sau a parintilor
- ingrijorare permanenta fata de orice posibila situatie
- replica “dar daca” venita ca raspuns la orice propunere
- evitarea socializarii
- agitatie si nervozitate crescuta, care poate duce la lipsa somnului
- nevoia permanenta de asigurari
- incredere in sine scazuta
- dureri de stomac sau alte simptome fizice

Altfel spus, ei nu isi pot controla emotiile, in special pe cele legate de frica.

Ce puteti face voi, ca parinti, in aceasta situatie, in afara de a-i oferi micutului asigurari constante? Il puteti indemna sa deseneze tot ce ii trece prin cap in acel moment. Actiunea de a desena are rolul de a-l ajuta sa se elibereze si sa se exteriorizeze. Dupa aceea, ii puteti propune sa rupa foaia sau sa stearga desenul, ca simbol al disparitiei fricii.

De asemenea, puteti sa mai faceti jocuri precum umflatul unui balon sau numaratul. Jocul ce presupune umflatul balonului are drept scop relaxarea micutului prin exercitii de respiratie, iar cel cu numaratul relaxare prin distragerea atentiei.

Pe langa jocuri, puteti incerca sa vorbiti cu cel mic, astfel incat sa se deschida in fata dumneavoastra. Spuneti-i ca ati trecut si dumneavoastra printr-o situatie similara si incercati sa ii descrieti ce ati simtit atunci, incurajandu-l sa faca si el la fel.

Sigur ca sunt o multime de tehnici prin care puteti incerca sa ajutati un copil care sufera de anxietate. Tot ce trebuie sa faceti este sa o descoperiti pe cea potrivita pentru el sau, in cazuri pe care nu le puteti tine sub control, sa apelati la ajutor specializat.