LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Apa – un mediu natural pentru bebelusi
data: 13 Septembrie 2013
Dezvoltare bebe

Apa – un mediu natural pentru bebelusi

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
1 MEMBRU
VOTAT DE

Se spune ca bebelusii invata sa se joace in apa, inainte de a se juca cu lopatica in nisip. Ei stiu sa pluteasca inainte sa invete sa faca primii pasi. Bebelusul este capabil sa realizeze aceste lucruri datorita instinctelor de fat pe care le urmeaza si care ii asigura o dezvoltare sanatoasa.

Beneficiile inotului pentru bebelus sunt numeroase: dezvoltarea sistemului osos si imunitar, stimularea poftei de mâncare sau prevenirea astmului. Cu cat inteligenta emotionala va creste, capacitatea de concentrare se intensifica.

La aceasta vârsta frageda, nu putem spune ca bebelusul va inota. Acest lucru il va realiza dupa ce va intelege si va executa ceea ce i se spune. Doar dupa vârsta de 4 ani putem spune ca un copil va avea abilitatile sa inoate cu adevarat, sa isi coordoneze miscarile eficient cu scopul de a inainta prin apa. Pâna la aceasta vârsta, ei doar se balacesc si de joaca in apa.

Prin inot, bebelusul va fi mai sociabil si mai rezistent la anumite boli precum infectiile, si e posibil sa isi dezvolte mai rapid mersul in comparatie cu alti copii care nu practica inotul.

Pe langa partile pozitive, este nevoie ca parintii sa fie atenti la temperatura apei din bazinul de inot, care trebuie sa aiba in jur de 30 grade Celsius. Igiena bazinului trebuie sa fie riguroasa, precum si mediul ambiant.

De cele mai multe ori, parintii trebuie sa prezinte la inscrierea copilului la cursurile de inot, un certificat care sa ateste faptul ca bebelusul nu sufera de boli contagioase. O alta conditie importanta este ca buricul copilului sa fie vindecat si sa aibe primele vaccinuri facute, in special cele necesare la nastere si imediat dupa nastere.

Programele bune de inot nu-i incurajeaza pe parinti sa-si forteze copilul sa intre cu capul sub apa sau sa-l puna sa faca ceva ce pe acesta il va speria. Chiar daca bebelusul a urmat un curs acvatic, acest lucru nu inseamna ca el va fi in siguranta singur in apa, el având neaparat nevoie de supravegherea unui adult in piscina, dar si in cada din baie.

Pentru copiii cu varste mai mari, programele de inot sunt benefice deoarece ii ajuta sa invete sa inoate mai repede, insa acest lucru nu poate fi garantat 100% din cauza unor factori subiectivi (de exemplu, unii copii au frica de apa).

Este cunoscut faptul ca bebelusii sunt mai isteti decat am crede noi, dar mare atentie la increderea sporita pe care o avem in abilitatile lor. Un lucru foarte important, mai ales pentru parinti, este sa nu lase jucariile in apa pentru ca ei nu vor ezita sa se arunce dupa ele. De asemenea, trebuie sa-i transmitem bebelusului ideea ca inotul este o activitate distractiva si inovativa. Antrenorul de inot trebuie sa fie diplomat, sa nu descurajeze sau sa-i inspire copilului teama, mai ales atunci cand nu reuseste sa realizeze din prima miscarile exemplificate.

Inotul ajuta foarte mult la dezvoltarea bebelusului si mai ales la integrarea lui in grupurile de copii, beneficiile acestuia putand fi observate atat in momentele de interactiune din parc, cat si mai tarziu, la gradinita.