LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Alimentatie > Autodiversificarea - moment important in viata bebelusului
data: 13 Septembrie 2013
Alimentatie

Autodiversificarea - moment important in viata bebelusului

Alimentatie
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Autodiversificarea este metoda prin care alimentele solide sunt introduse in alimentatia bebelusului, dar care nu presupune pasarea acestora, ci taierea lor in bucatele, pe care copilul le mananca fara ajutorul cuiva. BLW sau pe scurt ‘baby lead weaning’ este inteleasa de multi parinti ca o intarcare, confuzie total eronata. Cel mai bine este tradusa prin " diversificare condusa de copil".

Prin aceasta metoda, parintii sunt scutiti de stresul de a pasa mancarea, de a o cantari, de a oferi bebelusului tot felul de combinatii, pe care de multe ori acesta le respinge. Acest lucru necesita o incredere totala in copil si multa atentie, pentru ca exista riscul inecarii sau sufocarii cu alimente.

Copilul poate apuca singur bucati(le) de mancare cu mana si le poate mesteca. Conform varstei bebelusului, se pot alege o serie de alimente cu o consistenta cat mai moale sau care se vor topi imediat in gura. Aceste alimente sunt numite de multe mame "finger food", deoarece sunt usor de apucat in mana, iar micutul le poate rontai singur. Printre acestea se numara: felii de ardei rosu, felii de broccoli fierte, conopida fiarta, morcov fiert, toate putand sta la abur cateva minute pentru a fi mult mai moi.

Autodiversificarea incepe cand bebelusul este pregatit sa inceapa propria aventura gastronomica. Acest lucru poate sa inceapa de la 6 luni, dupa cum recomandata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Va puteti da seama de start atunci cand copilul sta bine in sezut, fara a fi sprijinit, astfel putand fi evitata inecarea cu mancare. Recomand sa nu hraniti copilul in pozitie culcata.

Autodiversificarea poate sa inceapa si mai tarziu, dupa ce bebelusul a invatat sa inghita mancarea pasata si a invatat sa deprinda masticatia intr-o oarecare masura.
Pentru a incepe diversificarea nu este necesar ca bebelusul sa aiba toti dintii. Veti observa un interes sporit al copilului in jurul varstei de 9 luni, cand va incepe sa tina singur in mana un biscuite sau un fruct si sa-l manance. De foarte multe ori, copilul va intinde mana dupa alimente din curiozitate si nu din dorinta de a manca. Interesul lor fata de activitatea de a manca singuri poate fi considerat un semnal pozitiv pentru parinti.

Pericolul cel mai mare il reprezinta riscul de inecare. Daca ne gandim rational, autodiversificarea ajuta bebelusul sa controleze si sa decida singur cantitatea pe care vrea s-o mestece, deci riscul inecarii este mai mic decat in cazul in care este hranit de mama cu lingurita.

Copilul va manca mai cu pofta si va fi bucuros sa faca asta singur, va invata sa mestece mai usor, parintii nu vor fi stresati de cantarirea portiilor, de sterilizarea castroanelor si linguritelor, iar distractia pentru el va fi maxima.