LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Stiati ca > Ce trebuie sa stii despre prima luna alaturi de bebelusul tau
data: 06 Februarie 2015
Stiati ca

Ce trebuie sa stii despre prima luna alaturi de bebelusul tau

Stiati ca
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Prima luna de viata a bebelusului este una de dezvoltare si adaptarea la noul mediu. Este o perioada in care are nevoie de mami, de atentie, caldura si multa dragoste – cu mentiune ca de dragoste din partea familiei, va avea nevoie toata viata :)

Pana aici totul pare simplu, dar cu toate acestea ai multe emotii si poate ti-e teama ca nu vei putea fi mamica perfecta de care are nevoie puiul tau. Nu iti face griji, atat prima luna, cat si anii care vor urma, vor fi perioade in care veti invata totul impreuna. Fii optimista si increzatoare, puiul tau va fi cel mai fericit din lume atata timp cat ii vei fi alaturi!

Asadar, cum se adapteaza bebelusul in prima luna de viata?

1. Bebelusul s-a nascut deja cu cateva reflexe esentiale. Acesta stie sa suga si reactioneaza la stimuli exteriori precum zgomote, sunete sau lumini. Desi isi poate folosi deja degetelele, in sensul ca poate inchide si deschide pumnul, functiile locomotorii ale bebelusului sunt foarte limitate. De exemplu, isi poate intoarce capul intr-o partea sau alta, dar nu isi poate sustine gatul, neavand inca muschii bine dezvoltati.

2. In prima luna de viata, bebelusul poate avea si pana la 12 mese pe zi, daca este hranit cu lapte matern. In cazul in care celui mic i se ofera formula, mesele vor fi mai rare, limitandu-se la aproximativ 6-7 mese. Oricat de greu ar parea, te vei adapta si vei intelege destul de repede nevoile celui mic.

3. In aceasta perioada, bebelusul tau nu vede prea bine, in prima luna fiind chiar miop. Puiul tau poate vedea doar de la o distanta de 20-30 de cm si de aceea este de preferat ca atunci cand ii vorbesti sa stai cat mai aproape de el. Atunci cand il alaptezi este atat de fericit nu doar pentru ca papa, ci si pentru ca poate sa te vada, el putand sa iti recunoasca deja vocea. Si pentru ca tot vorbim de auz, desi nici acest simt nu este inca foarte bine dezvoltat, el poate recunoaste unele sunete precum vocea parintilor, pe care o stie deja de cand era in burtica.

4. Atunci cand vorbim de gust si miros, stim ca bebelusul nu are un gust foarte bine dezvoltat, insa poate simti aroma dulceaga a laptelui matern iar acesta pare a fi cam singurul gust pe care il poate recunoaste in aceasta perioada. Spre deosebire de gust, mirosul este foarte bine dezvoltat si chiar daca nu te vede sau nu te aude, iti poate simti mirosul imediat ce te afli in aceeasi camera cu el. De aceea, nu ar trebui sa te mire cum de puiul tau iti simte atat de usor prezenta.