LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Momente importante > Co-sleeping – Dormi in pat cu copilul?
data: 08 Septembrie 2015
Momente importante

Co-sleeping – Dormi in pat cu copilul?

Momente importante
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Un subiect controversat si indelung dezbatut de comunitatile de parinti este dormitul in acelasi pat cu copilul. Parerile sunt impartite atat din partea parintilor, cat si a specialistilor, atat atunci cand cel mic este bebelus, cat si cand depaseste acest stadiu.

Avantajele dormitului in acelasi pat cu bebelusul pot fi multiple, dar trebuie luat in considerare ca exista deopotriva si riscuri. Printre avantaje putem numara faptul ca procesul de alaptare din timpul noptii este simplificat atat pentru mama, cat si pentru bebelus. De asemenea, cercetatorii de la Universitatea din Notre Dame au ajuns la concluzia ca bebelusii care dorm in acelasi pat cu parintii vor dormi mai mult decat cei care au patutul separat. Una dintre nevoile de baza ale nou nascutului este cea de contact fizic cu parintii. Pentru nou nascut, parintele este prezent doar daca poate fi simtit, auzit sau vazut. Cand bebelusul doarme langa parinti si are posibilitatea sa ii atinga cand simte nevoia, acesta se simte in siguranta.

Printre riscurile dormitului impreuna cu bebelusul se numara posibilitatea de a il lovi pe cel mic in timpul somnului, din cauza miscarilor involuntare ale parintilor, dar si faptul ca unii parinti nu se pot odihni cum trebuie pentru ca se trezesc foarte des din cauza miscarilor micutului. Daca bebelusul se obisnuieste sa doarma numai cand sunt parintii alaturi, ii va fi greu sa adoarma in situatiile in care parintii nu sunt in preajma lui, de exemplu in cazul somnului de zi. Totodata, viata sexuala si intima a parintilor poate avea de suferit, intrucat nu se poate desfasura in prezenta bebelusului.

Voi dormiti impreuna?