LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Momente importante > Cum ii dai vestea ca va deveni “fratele cel mare”?
data: 22 Septembrie 2015
Momente importante

Cum ii dai vestea ca va deveni “fratele cel mare”?

Momente importante
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Cand afli ca esti insarcinata cu cel de-al doilea copil, iti vine sa topai, sa tipi de fericire si sa impartasesti vestea cu toti cei dragi. Un fratior pentru micutul tau poate fi cel mai bun lucru care vi se poate intampla. Sau… nu? Pana cand ajunge sa inteleaga si el faptul ca un fratior sau o surioara este motiv de bucurie, se poate ca cel mare sa treaca prin diverse stari, de la suparare la distantare de voi, parintii. “Eu am fost primul!” este poate cel mai intalnit motiv pentru care cei mici se supara atunci cand afla ca vor mai avea un fratior pe care il considera, intr-un fel sau altul, un “intrus”.

In mintea copilului pot exista o multime de motive pentru care parintii si-au dorit un alt copil, printre care si cel al nazbatiilor pe care el le-a facut si faptul ca parintii isi doresc un copil “mai bun”. Se ridica in mintea lui semne de intrebare in ceea ce priveste afectiunea pe care o va primi. Atunci cand e mic, el nu intelege ca dragostea poate fi impartita si crede ca daca va aparea un nou membru in familie, el va fi neglijat.

Pentru a avea timp sa se obisnuiasca cu gandul ca in curand va avea un frate, trebuie ca voi sa ii dati vestea cat mai repede, la scurt timp dupa ce aflati voi insiva. Trebuie sa ii explicati cat mai clar faptul ca venirea pe lume a lui bebe nu va schimba cu nimic afectiunea si atentia pe care el o va primi, dar ca vor exista totusi cateva schimbari in viata voastra. Trebuie ca el sa stie in ce fel se vor schimba vietile voastre si sa fie asigurat ca voi il veti iubi in continuare la fel.

Un fel de mecanism de aparare al fratilor mai mari il reprezinta faptul ca vor sa redevina si ei mici din nou. Vor sa fie hraniti cu biberonul sau sa nu mai doarma singuri, caci si ei sunt mici. Atunci cand apar aceste situatii, incearca sa ii oferi lui cateva avantaje de “copil mare”. Spre exemplu, il poti lasa sa adoarma cu o jumatate de ora mai tarziu sau ii poti citi doar lui o poveste, dupa ce l-ati culcat pe bebe. Daca trebuie sa se mute din patul sau pentru bebe, prezinta-i asta ca pe un avantaj: acum va avea camera lui, doar pentru el. Il poti ajuta sa isi amenajeze camera asa cum isi doreste si, de asemenea, il poti lasa sa se implice in alegerea lucrurilor pentru bebelus. Un aspect la care trebuie sa aveti grija in primele luni dupa nasterea lui bebe este primirea cadourilor. Noul nascut va primi o multime de cadouri, iar cel mare va observa acest lucru. Fiti atenti sa existe un echilibru si sa primeasca si el ceva, eventual cateva “cadouri de copii mari”.

Voi cum i-ati dat vestea ca va fi fratele mai mare?