LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Cum ne antrenam bebelusul pentru olita
data: 21 Mai 2014
Dezvoltare bebe

Cum ne antrenam bebelusul pentru olita

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Bebe s-a facut mare-mare, noi ne-am saturat sa tot schimbam scutece si sa dam banii pe ele....si totusi nu folosim olita....pentru ca e prea complicat. „Olita e pentru cei mari!” spunem noi si continuam cu scutecele. Cresterea copiilor e o provocare iar trecerea de la scutece la olita poate fi o adevarata aventura, dar are frumusetea ei.

In plus exista o tehnica care devine din ce in ce mai populara in randul mamicilor prin care copiii pot fi antrenati de mici sa ceara la olita. Chiar inainte de 1 an! Ea se numeste „Comunicarea Eliminarii” sau „Antrenamentul pentru olita”.

Ce este „Comunicarea Eliminarii” mai exact?

„Comunicarea Eliminarii” (CE) sau igiena naturala a copilului sau antrenamentul pentru olita este un proces prin care parintii observa sunetele, expresiile faciale, miscarile corpului si alte manifestari pentru a putea identifica momentul in care bebelusul lor semnalizeaza ca trebuie sa isi faca nevoile.

Aceasta tehnica nu este noua. Doar in urma cu cateva decenii, mamele noastre faceau la fel cu noi. Numai ca, datorita ofertei pietei de scutece si comfortului pe care acestea il ofera, mamicile din generatia actuala au uitat de el.

Cum functioneaza?
Parintii invata sa recunoasca „fata” care spune ca micutul are o nevoie sau sunetele specifice. Imediat, il vor aseza pe copil deasupra unei olite si vor scoate un indemn si un semnal verbal specific. In cele din urma, prin antrenament, copilul va invata ca atunci cand parintele spune semnalul sa si faca la olita. Pentru ca procesul sa fie mai usor, copii vor fi lasati fara scutec sau se vor folosi scutece mai putin absorbante, pentru a recunoaste cand cei mici sunt uzi.

Invatand semnalele, copiii vor incepe sa le foloseasca ei la randul lor: vor face semne sau vor striga pentru a fi pusi la olita.
Acest proces este posibil cu rabdare, consecventa, umor, observare si atentie, pentru ca ingrijirea copiilor este un proces care se face in primul rand, cu dragoste.

Care sunt avantajele?
1. Imbunatatirea relatiei si a comunicarii parinte-copil.
2. Economie de bani pentru ca nu mai cumparati scutece.
3. Mai putin stres.
4. Flexibilitate.
5. Reducerea expunerii la chimicalele din scutece.
6. Contributia la protejarea mediului.

Care sunt dezavantajele?
1. Copiii cu varste sub 12 luni nu au muschii dezvoltati pentru a controla in mod voluntar eliminarea.
2. E nevoie de dedicare si observare pentru ca procesul sa aiba succes.
3. E dificil ca si alte persoane (bunicii, baby sitter-ii) sa fie implicati in proces.
4. Trebuie sa curatati olita.

Gata cu sfaturile pentru mamici, sa trecem la actiune!

Sursa: parenting.com

TAGS: olita