LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Cum sa ne ajutam micutii sa se dezvolte armonios?
data: 13 Septembrie 2013
Dezvoltare bebe

Cum sa ne ajutam micutii sa se dezvolte armonios?

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Desi puiul tau pare pe zi ce trece mai independent, mai jucaus si mai activ, el va ramane dependent de dragostea si atenția parinților mult timp, putand fi stimulat prin diferite activitați luna de luna, pentru o mai buna dezvoltare.

Dupa ce a implinit o luna, se recomanda sa petreceti cat mai mult timp impreuna, cat mai aproape unul de celalalt. Bebelusul nu vede bine la distanța, ci doar la 20-30 cm distanța de obiect. Cand ochii Incep sa se dezvolte, el va adora sa-si concentreze privirea asupra fețelor, asupra petelor de culoare cu contrast si asupra formelor rotunjite. Cand il alaptati, el va poate focaliza, iar fata mamei va fi pentru el cea mai familiara.

La varsta de doua luni, puteti ajuta bebelusul sa-si dezvolte miscarile mainilor si vederea, batand din palme si cantandu-i cantecele. Veti observa ca va Incepe sa va imite, coordonandu-si privirea cu mainile, dar si cu limbajul. De asemenea, va puteti juca cu el imitand figuri haioase care sa ii starneasca zambete.

La trei luni puteti sa va jucati cu zdranganele colorate si jucarii stralucitoare, stimulandu-l sa atinga obiectele. Se va amuza cand va Incerca sa ridice capul. Puteti sa il puneti sa se joace pe burtica sau sa se privesca in oglinda.

La patru luni bebelusul Incepe sa isi dezvolte aptitudinile sociale, motorii si limbajul. Va incepe sa gangureasca cand va fi surprins de o jucarie stralucitoare, ori se va Incrunta cand aceasta ii va fi luata. De acum va Incepe sa se gadile, moment care va va apropia si mai mult.

In jurul varstei de cinci luni urechile si ochii bebelusului vor Incepe sa se dezvolte si este indicat sa ii raspundeti la orice sunet prin pronuntarea unor cuvinte simple, fara diminutive, ceea ce il va ajuta sa comunice. Puteti sa-i cititi din carti, aratand spre obiecte In timp ce le pronuntati.

La sase luni bebe va putea sta In fundulet si se va deplasa, stand pe burtica. Il puteti stimula cu o jucarie preferata sa se duca s-o ia, dar mare atentie la securizarea casei, el fiind tentat sa exploreze tot.

Cand bebelusul are sapte luni dexteritatea lui se dezvolta si are capacitatea de a apuca obiectele cu precizie. Puteti sa-i oferiti obiecte mici, pe care sa le poata apuca cu usurinta.

La opt luni spatiul lui devine ultima frontiera. Puteti sa va jucati cu seturi cu obiecte geometrice, sa-l Intrebati unde este nasul, gurita si alte parti ale corpului, bebe incepand sa inteleaga mai multe cuvinte.

Cand are noua luni, este atras de toate balamalele din casa si de functionalitatea lor; va adora copertile colorate ale cartilor, usile dulapurilor, jucariile care ies din cutie. Bebelusul stie sa isi coordoneze ochii si mainile. Mare atentie la securizarea casei, sa nu se accidenteze.

Bebelusul de 10 luni va fi innebunit sa gaseasca lucrurile ascunse. Puteti ascunde o jucarie colorata sub o esarfa sau sub nisipul de la locul de joaca, punandu-i manuta apoi s-o caute. Va fi fascinat s-o descopere.

La 11 luni trebuie lucrat la dezvoltarea aptitudinilor sale de limbaj, prin jocuri si cantecele. Explicati-i ce faceti, puneti-i Intrebari folosind gesturi si tonuri dramatice. El va Invata tot timpul privindu-va.

Cand va Implini un an, unii bebelusi vor Incepe sa rosteasca multe cuvinte. Stimulati-l citindu-i o poveste, punandu-l In diverse situatii, care sa-l ajute sa se dezvolte.