LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Momente importante > Depresia postnatala – simptome si remedii
data: 16 Septembrie 2015
Momente importante

Depresia postnatala – simptome si remedii

Momente importante
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Dupa nastere, multe proaspete mamici au schimbari de dispozitie, asteptate sau neasteptate. Acum este cea mai fericita persoana din lume, momentul imediat urmator se simte ultima persoana, nu mai vrea pe nimeni langa ea si incepe sa planga. Insa, trebuie tinut cont de faptul ca fiecare sarcina, nastere si experienta in sine este diferita de la femeie la femeie. Aceste simptome apar adesea in zilele 3-4 dupa nastere si pot dura pana la cateva zile sau saptamani, transformand tristetea in depresie postnatala.

Aceasta stare de tristete resimtita de femei dupa nastere a ajuns sa fie considerata de multe dintre mamici un lucru “normal”, fiind foarte raspandita printre proaspetele mamici. Starea generala resimtita este de iritare, disconfort si deprimare. Pe langa acestea, alte simptome mai pot fi lipsa energiei, incapacitatea de a dormi (desi bebelusul doarme), lipsa apetitului, anxietate, confuzie, lipsa increderii si o stare de coplesire. Desi nu este o stare placuta, aceasta tristete de dupa nastere dispare adesea fara un tratament special, ci prin odihna, o dieta echilibrata si suport moral din partea celor dragi.

O afectiune mai puternica si mai demna de luat in seama este depresia postnatala. Aceasta este o afectiune ce necesita un suport specializat in persoana unui terapeut si un tratament adecvat. Depresia postnatala poate fi identificata prin simptome precum stare generala proasta (tristete), stari frecvente de plans, neliniste, anxietate, iritabilitate, lipsa interesului sau a placerii de a trai viata, lipsa apetitului, lipsa energiei si a motivarii de a face anumite lucruri, stari de vina, lipsa de speranta, crestere sau scadere inexplicabila in greutate sau interes scazut fata de copil.

Desi nu poate fi stabilita o cauza exacta a depresiei postnatale, este stiut faptul ca aceasta poate fi tratata cu ajutor specializat, iar faptul ca suferiti de depresie nu inseamna nici pe departe faptul ca sunteti o mama rea sau ca sunteti vinovata de starea in care va aflati. Nivelul de hormoni se schimba in timpul sarcinii si imediat dupa nastere, iar aceste schimbari ale nivelului de hormoni pot determina reactii chimice la nivelul creierului, reactii ce joaca un rol important in aparitia depresiei.

Cel mai indicat lucru in cazul proaspetelor mamici care sufera de depresie este sa caute un ajutor specializat, dar si sa gaseasca sprijin in persoanele cele mai apropiate. Impartasirea sentimentelor pe care le traieste in fata unei alte persoane o ajuta pe mamica depresiva sa treaca mai usor peste aceste stari.