LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Dezvoltarea inteligentei copilului
data: 25 Ianuarie 2016
Dezvoltare bebe

Dezvoltarea inteligentei copilului

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Una dintre cele mai dificile lectii pentru parinti este aceea ca, indiferent de eforturile supraomenesti pe care am fi dispusi sa le facem, nu ii putem feri pe micuti de toate aspectele mai putin placute ale vietii. Ne putem, totusi, asigura ca acestia isi vor dezvolta personalitatea si inteligenta astfel incat sa poata depasi cu lejeritate orice obstacol.

Inteligenta este unul dintre motoarele succesului si, surprinzator sau nu, unul care se dobandeste prin educatie. Inteligenta imbraca varii forme. Psihologul Howard Gardner a identificat opt tipuri de inteligenta. La nivel individual, regasim cate putin din fiecare tip de inteligenta, dar ne bazam preponderent pe 1-2 tipuri.
Asa cum spuneam, cea mai mare parte a inteligentei se dobandeste prin educatie, prin modelarea gandirii. Iata cateva modalitati simple si eficiente prin care poti dezvolta inteligenta micutului tau:


1. Dezvoltarea inteligentei prin educatia muzicala
Un studiu amplu instrumentat de Universitatea din Toronto a evidentiat corelatia dintre studiul muzicii si un coeficient crescut de inteligenta la maturitate. Educatia muzicala dezvolta inteligenta ritmica si muzicala, care implica o gandire in sunete si ritmuri, o sensibilitate la ton, intensitate si timbrul sunetului, dar si capacitatea de ascultare activa. Acelasi studiu a identificat si faptul ca studentii la muzica obtin rezultate scolare bune si la alte materii.

2. Implicarea in exercitii fizice
Sportul contribuie in mod direct la cresterea oxigenului la nivel celular, dar si la intarirea imunitatii si a transmisiilor neuronale, conform unei cercetari realizate de Universitatea din Illinois. Aceeasi cercetare releva imbunatatirea componentei psihologice si sociale prin implicarea copiilor in activitati sportive organizate. Acestia manifesta o crestere a respectului de sine, un spirit de echipa nuantat si o tendinta spontana de a fi lideri. Sportul dezvolta inteligenta chinestezica, a miscarii, a coordonarii. Acest tip de inteligenta implica abilitati de exprimare a emotiilor cu ajutorul miscarii, de rezolvare a problemelor prin activitati fizice, dar si o foarte buna coordonare ochi-mana.

3. Jocuri de logica pentru dezvoltarea creierului
Faptul ca jocurile de logica dezvolta creierul mai mult decat cele de relaxare/distractie nu mai este un secret. Jocuri precum lego, sah, cuvinte incrucisate, Sudoku sau puzzle contribuie semnificativ la dezvoltarea inteligentei rationale, matematice. Aceasta este inteligenta cifrelor, a celor care gandesc logic, ordonat, structurat. Jocurile sus mentionate le dezvolta celor mici abilitatea de a gandi analitic, de a lua decizii si de a gasi solutii rapide de rezolvare a problemelor.

Voi pe care o preferati?