LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Kinetobebe > Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 11-12 luni
data: 08 Octombrie 2014

Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 11-12 luni

Kinetobebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Este perioada in care copilul dumneavoastra va face achizitii motorii importante si foarte asteptate: in sfarsit va incepe sa mearga.
La 11 luni copilul va merge bine in „4 labe” si va mentine cateva secunde ortostatismul fara sprijin. Se deplaseaza insa destul de mult lateral, tinandu-se de mobila.

Incepand cu 12 luni copilul va avea un echilibru mult mai bun in ortostatism si va incepe sa mearga independent, initial cu multe dezechilibrari si ulterior din ce in ce mai bine, ajungand ca pe la 15 luni sa mearga singur fara probleme.

Veti sesiza ca vor exista, in functie de posibilitatile individuale, abateri de la cele descrise mai sus (in plus sau in minus). Pentru a se alinia acestui model de dezvoltare, copilul poate fi stimulat astfel:

• sa i se amenajeze pe podea un spatiu de joaca (util si in fazele anterioare);

• sa fie pozitionat progresiv in ortostatism numai dupa ce el a inceput sa se ridice singur.

• sa evite „ajutorul” pe care sunt tentati sa-l dea copiilor la mers, in speranta ca acesta va merge independent mai repede daca va fi antrenat (luat de manute si plimbat de la un loc la altul).

• sa se evite utilizarea premergatorului si antemergatorului. Aceste mijloace ajutatoare pot duce la solicitarea excesiva a soldurilor, deformarea membrelor inferioare si adoptarea unor modele incorecte de mers.

• este foarte important ca parintele sa nu interpreteze subiectiv evolutia copilului (daca face pasi lateral, nu inseamna ca poate fi deja luat de manute si pus sa mearga). Copilul o sa va arate singur cand este pregatit sa faca aceste schimbari, dumneavoastra nu trebuie decat sa ii creati conditiile care ii permit sa se deplaseze cat mai mult prin casa asa cum isi doreste el si sa incercati sa nu grabiti ritmul normal de dezvoltare al copilului dumneavoastra folosind mijloace care nu fac dacat sa creeze neajunsuri.

Centrul KinetoBebe

Calea Mosilor, nr 158, Bucuresti
Tel. 0727.988.679

www.kinetobebe.ro