LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Kinetobebe > Dezvoltarea neuromotorie a nou-nascutului si sugarului in perioada 0-3 luni
data: 08 Octombrie 2014

Dezvoltarea neuromotorie a nou-nascutului si sugarului in perioada 0-3 luni

Kinetobebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Este o perioada importanta, cu modificari multiple si rapide in evolutia copilului dumneavoastra. Inca de la nastere veti sesiza ca nou-nascutul este usor incordat, avand un tonus muscular crescut (isi tine pumnisorii stransi, coatele flectate, genunchii usor flectati).

Aceasta postura va fi mentinuta pe durata primelor trei luni de viata, ca o prelungire a pozitiei intrauterine, tonusul diminuandu-se progresiv pana la sfarsitul perioadei. Tocmai din acest motiv mobilitatea copilului va fi destul de redusa, cele mai ample miscari fiind cele alternative de flexie-extensie de la nivelul membrelor inferioare.

Incepand cu luna a doua de viata, controlul capului se va imbunatati progresiv, in asa fel incat spre sfarsitul celei de-a treia luni va mentine”postura papusii”, adica sprijinit pe antebrate si palme isi va mentine capul ridicat si va privi stanga-dreapta.

Pentru ca sugarul sa atinga pana la trei luni acest nivel motor este necesar ca parintii sa tina cont de cateva aspecte:

• obiectivul principal al acestei etape este relaxarea copilului, deci masajul (dupa baita sau in alte momente ale zilei), trebuie sa fie foarte usor, implicand miscari usoare si lente de netezire (mangaiere)..

• pozitionarea in decubit ventral (pe burtica), atunci cand copilul nu doarme, este extrem de importanta pentru imbunatatirea controlului capului, si trebuie inceputa inca de la sfarsitul primei luni de viata. Din aceasta pozitie copilul va face achizitiile motorii ce urmeaza de-a lungul dezvoltarii neuromotorii: rostogolirea, tararea, ridicarea in „patru labe”.

Centrul KinetoBebe

Calea Mosilor, nr 158, Bucuresti
Tel. 0727.988.679

www.kinetobebe.ro