LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Felul in care ii raspunzi copilului are un impact puternic asupra dezvoltarii lui
data: 13 Iunie 2016
Dezvoltare bebe

Felul in care ii raspunzi copilului are un impact puternic asupra dezvoltarii lui

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Ai observat adesea, in special la locurile de joaca, faptul ca fiecare copil are un nivel propriu de experienta. De unde poate proveni aceasta diferenta? Raspunsul poate sta in modul variat in care acesti copii interactioneaza cu cei din jurul lor. Felul in care parintii raspund copiilor lor poate avea un impact important asupra dezvoltarii si a perceptiei acestora fata de diferite lucruri.

Asa cum stii deja, cei mici invata cel mai mult prin imitare. Ei nu pot pune intrebari specifice, “de ce trebuie sa fac acest lucru sau altceva?”, asa ca strang informatii din ceea ce vad, din felul in care li se raspunde intr-o anumita situatie. Apoi, cei mici isi seteaza modul in care vor reactiona pe viitor si isi dau seama ce trebuie sa faca sau sa nu faca intr-o anumita situatie. Copiii isi vor impune propriile limite, bazate pe interactiunea cu cei din jur si pe experientele lor de invatare. Raspunsurile negative ii pot face pe cei mici sa isi seteze limite foarte stricte, care sa ii priveze ulterior de diverse experiente in viata.

De exemplu, sa presupunem ca un copil- gaseste pe plaja o scoica si o duce parintilor lui cu intentia de a le arata cat de frumoasa este, iar parintii raspund intr-un mod negativ: “Esti neascultator, nu trebuia sa te duci acolo! E periculos!”. Daca acestia il cearta, in loc sa ii inteleaga intentia, copilul va percepe acea experienta intr-un mod negativ, iar pe viitor va avea mai multa grija la felul in care se va adresa adultilor. Mai mult, s-ar putea sa aiba retineri si sa nu mai fie la fel de entuziasmat de lucrurile noi deoarece se teme sa nu greseasca.

Exista, desigur, si cealalta varianta, in care copilul raspunde criticilor cu rebeliune. El poate incepe sa desfasoare actiuni chiar mai periculoase decat cele pentru care a fost certat initial. Pentru a nu se ajunge la astfel de situatii, parintii ar trebui sa ii incurajeze pe cei mici in initiativele care le aduc fericire si entuziasm si sa ii asigure ca sunt in siguranta. Daca un copil face ceva periculos, nu este nevoie sa fie certat pe moment, pentru ca cel mic va percepe acea situatie intr-un mod negativ. Parintele ii poate explica ulterior de ce acea situatie era periculoasa si la ce se expunea cel mic.

Experientele sunt cheia implinirii personale si este important sa traim cat mai multe si cat mai diverse pe parcursul vietii . Acest lucru este un mare beneficiu pentru educatia noastra si pentru calitatea vietii. Daca noi ii incurajam pe cei mici sa fie atenti la dezvoltarea lor, ei se vor obisnui sa nu mai fie speriati de situatiile noi, ci, din contra, sa fie curiosi sa exploreze, lucru care va duce la o experienta de viata pozitiva si completa.