LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Frati sau inamici?
data: 27 Noiembrie 2015
Dezvoltare bebe

Frati sau inamici?

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Cand ai doi sau mai multi copii, te astepti si la situatii in care acestia se vor certa sau chiar se vor lovi. Fiindca iti doresti foarte mult ca ei sa se inteleaga, un prim pas pe care l-ai putea face este sa pregatesti terenul chiar dinainte ca cel de-al doilea prichindel sa apara. Ii poti povesti fratelui mai mare despre noua schimbare din viata voastra, il poti lasa sa puna mana pe burtica si sa vorbeasca cu fratiorul lui de acolo sau sa il lasi sa te ajute la pregatirea camerei noului venit.

Tatonarea terenului este un pas important in viata voastra, moment peste care nu ar trebui sa sariti. Atunci cand nou nascutul este adus acasa, impreuna cu mamica, intalnirea intre cei doi frati are loc. Cand cel de-al doilea este bebelus, este posibil ca situatiile tensionate sa apara doar din cauza geloziei primului. Insa, cand bebelusul se transforma intr-un prichindel plin de energie si incepe sa constientizeze ce se intampla in jurul lui, lucrurile se pot schimba si ele.

Pentru inceput, trebuie tinut cont de faptul ca cei doi copii nu sunt “egali”, ci sunt “individuali”, adica fiecare are propria personalitate si propriile nevoi. Ei nu isi dau seama de asta si cer sa fie tratati egal, pentru ca asa li se pare corect. Aici, tu nu trebuie sa cedezi, ci sa incerci sa le explici si lor faptul ca fiecare are propriile nevoi si ca este mai benefic sa le satisfaci pe acelea, decat pe unele imaginare, provenite din dorinta de egalitate. Spre exemplu, daca unul dintre copii observa ca celalalt are mai multa supa in castron, va cere si el mai multa. Tu trebuie sa intorci situatia in favoarea ta si sa il intrebi daca intr-adevar ii este atat de foame si vrea mai multa mancare, in loc sa ii spui ca “Amandoi aveti la fel”. Adresandu-te direct nevoii lui, copilul va intelege ca nu a fost nedreptatit, ci ca l-ai ascultat si ai avut grija de nevoia lui.

Un alt aspect important este eliminarea comparatiilor intre cei doi frati. Daca cel mai mare este mai constiincios si isi strange hainele sau jucariile, nu trebuie sa il fortezi pe cel mic cu replici de tipul “Nu poti sa strangi si tu jucariile la fel ca Andrei?”. Ai putea sa intorci si aceasta situatie in favoarea tuturor, cu o replica de tipul “Si tu poti strange jucariile de pe jos, nu-i asa?”. Astfel, elimini comparatia si il faci pe cel mic sa inteleaga ca sunt lucruri pe care le poate face si el.

Cei mici nu trebuie sa se vada ca adversari, ci ca prieteni. Poti face jocuri in care ei sunt parte a aceleiasi echipe. Spre exemplu, daca amandoi trebuie sa ia vitamine, celui care de obicei are un comportament mai posesiv ii poti da doua pastilute, rugandu-l ca pe una dintre ele sa i-o duca fratelui sau sau sa o pastreze pentru cand acesta va ajunge acasa/se va trezi. Va intelege astfel ca amandoi fac parte din aceeasi echipa care trebuie mentinuta puternica, lucru pe care il pot face doar ei, prin colaborare. Te poti folosi, de asemenea, de imaginatia lor pentru a rezolva anumite situatii. Spre exemplu, atunci cand unul dintre ei vrea o jucarie, iar celalalt nu i-o da, ii poti intreba pe ei care sunt solutiile pe care le vad pentru impartirea jucariei, astfel incat nimeni sa nu se supere. Vei fi surprinsa de raspunsurile lor.

In timp, cu exercitiu, chiar daca aceste situatii nu vor disparea complet, se vor diminua considerabil.

Voi cum procedati cand exista certuri intre frati?