LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Stiati ca > Incompetenta cervicala in cazul sarcinilor duble
data: 26 Februarie 2016
Stiati ca

Incompetenta cervicala in cazul sarcinilor duble

Stiati ca
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Atunci cand iti doresti foarte mult sa devii mamica si, mai ales atunci cand faci si anumite eforturi pentru a-ti indeplini dorinta, o sarcina dubla nu poate fi decat motiv de bucurie. Daca un bebelus inseamna fericire, atunci doi bebelusi dubleaza gradul de extaz. Totusi, pe langa toate lucrurile frumoase pe care cei doi pitici le vor aduce in viata ta, vor fi si altele din celalalt registru, mai putin placute, cum ar fi mai multe vizite de control la medic, mai multe ecografii sau, in cazuri extreme, recomandare de repaus total.

Recomandarea de repaus nu este neobisnuita in randul femeilor cu sarcini multiple, aceasta aparand adesea in saptamana 20 de sarcina, atunci cand colul uterin atinge cote alarmante. Atunci cand colul uterin (sau cervixul) se micsoreaza, fara a exista contractii, acest lucru se traduce in incompetenta cervicala. O lungime normala a cervixului se considera in jurul a 3-4 cm, iar atunci cand acesta ajunge la 2 cm sau mai putin, se impun anumite lucruri, incepand cu o supraveghere mai atenta a sarcinii, pana la repaus sau chiar cerclaj.

Acesta din urma, cerclajul, este o procedura chirurgicala care nu ar trebui sa va sperie, fiind destul de simpla. Prin intermediul acestei operatii, colul uterin este cusut pentru a ramane inchis artificial pana la momentul nasterii. Dovada simplitatii acestei operatii este ca dupa 12 ore va veti putea relua activitatile normale, singura restrictie fiind, in unele cazuri, legata de activitatile sexuale.

In cazul in care vi se va recomanda repaus, trebuie sa stiti ca acest lucru poate insemna orice, de la oprirea muncii pana la sistarea activitatilor casnice sau chiar un singur drum pe zi la toaleta. Incearca sa pastrezi o stare de spirit pozitiva, pentru ca aceasta se reflecta si asupra puilor din burtica. Ca sa iti fie mai usor sa treci peste aceasta perioada, iti recomandam, pentru inceput, sa nu petreci atat ziua, cat si noaptea in aceeasi camera/pat. De asemenea, poti recupera cu vizionatul filmelor si serialelor pe care le-ai pus pe pauza de mult timp sau iti poti gasi un hobby care se poate realiza usor din pat, cum ar fi pictura, crosetatul sau de ce nu, poti incerca sa scrii povesti pentru pitici.