LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Stiati ca > Nasti in apa?
data: 31 August 2015
Stiati ca

Nasti in apa?

Stiati ca
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Din momentul in care raman insarcinate si pana cand se apropie termenul nasterii, multe dintre femei se gandesc si se razgandesc in privinta metodei de a il aduce pe lume pe cel mic. Nasterea naturala clasica, cezariana sau nasterea in apa sunt cele care le pun pe ganduri pe viitoarele mamici, dar cea mai controversata dintre ele este, cu siguranta, nasterea subacvatica. Bineinteles ca fiecare tip de nastere are avantajele si dezavantajele ei, dar sa analizam putin nasterea in apa.

Avantaje:
Nasterea in apa are avantaje atat pentru mama, cat si pentru fat. Pentru mama, mai ales in prima si cea mai grea parte a travaliului, durerea se reduce considerabil datorita apei calde ce are un efect sedativ si scade nevoia de medicatie analgezica. Fiind in mediu lichid, mama isi poate schimba cu mai mare usurinta pozitia, concentrandu-si atentia pe respiratie. Toata aceasta atmosfera non-medicala, calma si placuta ii induce mamei o stare de liniste si confort, reducand starile de inhibitie, anxietate sau frica. Pentru fat, trecerea de la mediul lichid de la nivelul uterului in mediul lichid de la nivelul cazii poate fi o idee atragatoare, mai ales ca nasterea este considerata a fi o experienta stresanta pentru micut. Astfel, daca pentru fat primul contact cu lumea exterioara este asemanator cu cel al lumii in care a trait pana in acel moment, plansetele si momentele de suparare vor fi considerabil reduse.

Dezavantaje:
Din punct de vedere al riscurilor, nasterea in apa este adesea asemanata cu nasterea naturala clasica. Una dintre probleme este considerata raspandirea microbilor, care se presupune ca are loc mai rapid in mediul acvatic decat in cel aerian. Exista, totusi, studii care sustin ca nu exista nicio diferenta din acest punct de vedere intre bebelusii nascuti in aer si cei nascuti in apa. Un alt dezavantaj ar fi legat de respiratia bebelusului. Cele mai multe viitoare mamici isi fac griji gandindu-se ca cel mic va inhala apa si se va ineca, insa cei mici isi opresc respiratia in apa in mod instictiv si incep sa respire abia atunci cand sunt scosi din cada. Acest procedeu trebuie sa aiba loc abia dupa ce fatul a fost nascut in intregime, iar primul care trebuie scos din apa este capul bebelusului. Dupa ce a fost scos, nu mai este permis ca fatul sa fie introdus din nou in cada cu apa. O alta problema ar fi legata de posibilitatea ruperii cordonului ombilical. Pentru ca nasterea in apa este un procedeu ce trebuie sa se desfasoare rapid, pentru a ii permite fatului sa iasa cat mai repede la suprafata si sa poata respira, exista posibilitatea ca, atunci cand copilul este tras in sus, cordonul ombilical sa se rupa. Totusi, ruptura accidentala a cordonului ombilical este o complicatie rara si nu reprezinta o urgenta medicala.

Avem printre noi mamici care au nascut in apa? Cum a fost experienta?