LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Plimbarea cu caruciorul – pana cand il plimbam pe cel mic in carut?
data: 20 Ianuarie 2016
Dezvoltare bebe

Plimbarea cu caruciorul – pana cand il plimbam pe cel mic in carut?

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Cand te gandesti sa iesi la plimbare cu cel mic, stii ca, pe langa el, trebuie sa mai ai la tine si o multime de accesorii, de la mancare la batistute sau chiar haine suplimentare. Bineinteles ca cel mai la indemana ar fi sa pui totul in cosul de la carucior, pe pitic in carut si… plimbarea poate sa inceapa. Nu asa repede!
Specialistii au o atentionare pentru noi. Ei spun ca plimbarile in carucior pana la varste mari ii pot impiedica pe copii sa se dezvolte, atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual. Acestia ne atrag atentia asupra faptului ca, fiind in carucior, cel mic nu poate interactiona cu cei din jur sau explora mediul inconjurator, iar acest lucru ii poate afecta atentia, echilibrul si poate duce la probleme de concentrare.

Plimbarea copiilor in carucior pana la varste mai mari poate atrage dupa sine probleme in ceea ce priveste dezvoltarea capacitatilor de vorbire si a abilitatilor fizice. Expertii atrag atentia in special asupra carucioarelor ce il tin pe copil cu spatele la parinte, intrucat acestea contribuie la reducerea timpului pe care cei mici ar trebui sa il petreaca interactionand cu parintii sau observand mediul. Efectele pe care aceste plimbari le au asupra copiilor sunt vizibile chiar si in ceea ce priveste performanta scolara, intrucat creierul celui mic este mai putin solicitat, deci mai slab dezvoltat.

Medicii recomanda ca cel mic sa fie plimbat in carucior cu fata la parinte, care permite interactiunea, pana la varsta de aproximativ 6-9 luni. Dupa aceea, pe cat posibil, este recomandat ca acesta sa fie inlocuit cu hamuri speciale, pentru ca acestea faciliteaza apropierea de parinti. Din pacate, cei mici incep sa castige din ce in ce mai mult in greutate la aceasta varsta, iar parintilor le este destul de greu sa ii duca in brate distante lungi. Totusi, cand copilul incepe sa faca primii pasi, el trebuie incurajat sa exploreze singur pentru a se dezvolta si evolua natural. Ca o recomandare, atunci cand iesiti la plimbare si ti se pare ca cel mic oboseste repede, permite-i sa se opreasca si sa se odihneasca ori de cate ori are nevoie, in loc sa il iei in brate. O alta varianta ar fi sa scurtezi traseele de plimbare, pana cand micutul se obisnuieste cu mersul pe jos.

Psihologul Sally Goddard Blythe sustine ca “atentia, echilibrul si abilitatile de coordonare invatate in primele 36 de luni de viata sustin invatarea cognitiva si a fost demonstrat ca influenteaza performantele copiilor la examenele importante de mai tarziu”, “copiii au nevoie sa se miste liber si sa exploreze, indiferent daca acestea se traduc prin joaca, imbratisari, cantat, vorbit sau contact vizual”, mai completeaza aceasta.