LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Povestile copilariei – intre dragoste si ura
data: 18 Decembrie 2015
Dezvoltare bebe

Povestile copilariei – intre dragoste si ura

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Seara de seara obisnuim sa citim micutilor nostri povesti menite sa ii ajute sa adoarma, insa nu de putine ori acestea ii pun pe ganduri si, in loc sa ii adoarma, parca le trezeste cheful de viata. Stim cu totii ce inseamna asta: intrebari nenumarate care asteapta raspunsuri. Iar raspunsurile nu pot lipsi, pentru ca atunci seara se va transforma intr-o noapte alba in care nimeni nu doarme.

Povestile copilariei noastre sunt, in cele mai multe dintre cazuri, destul de diferite de cele care au inceput sa apara acum. Sa luam, de exemplu, “Capra cu trei iezi”: o poveste pe care noi am auzit-o suficient de des atunci cand eram mici, incat sa nu ne mai dorim niciodata sa fim neascultatori. Pentru copiii de astazi, impactul nu mai este neaparat acelasi. Pana a ajunge la invatatura pe care Creanga a vrut sa o transmita in poveste, copiii de astazi se sperie atat de tare de lupul cel rau si de ce le face acesta iezilor, ca nu isi mai doresc sa afle si restul povestii.

Poate ca micutii din ziua de astazi sunt mai perspicace sau ceva mai sensibili, insa un lucru este clar: povestea Caprei cu trei iezi nu este printre preferatele lor. Poate fiindca este una dintre cele mai violente, insa, la o analiza mai atenta, situatii neplacute si modele nu tocmai demne de urmat se regasesc si in alte povesti: Alba-ca-Zapada este alungata de acasa si otravita, din invidie; Cenusareasa este umilita de surorile ei mai mari, iar Cocosul este batut si gonit de acasa de Mos pentru ca nu facea oua, ajungand ulterior sa duca o viata mult mai buna.

Tu ce parere ai? Obisnuiesti sa le citesti celor mici povestile copilariei noastre sau va adaptati la cele mai actuale?