LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Momente importante > Primele cuvinte ale micutului tau
data: 13 Septembrie 2013
Momente importante

Primele cuvinte ale micutului tau

Momente importante
autor: Bebebucovina
1 MEMBRU
VOTAT DE

Inainte sa implineasca un an, mai exact incepand de la 6 luni, bebelusii incep sa emita sunete care par sa se asemene cu fragmente de cuvinte din vorbirea adultilor. Ei vor fi persistenti in a repeta unele silabe, folosind cel mai des consoanele "t" si "m", de la "mama" si "tata".

Pana la 5 luni, bebelusii vor reactiona la sunete, vor intoarce capul catre sursa de zgomot, privindu-va fața cand ii vorbiti, vocalizeaza sunetele placute, facand zgomot cand ii vorbiti. De la 6 luni va intelege negatia, atunci cand ii veti interzice sa faca anumite lucruri sau sa mearga in locuri nepermise, va silabisi cuvantul "mama" sau "tata", comunicand prin gesturi si actiuni, repetand sunetele auzite in preajma lui.

Cand va implini un an, va urmari directii simple, care vor fi insotite de gesturi, va raspunde cand il veti intreba ceva, va arata spre obiecte, poze, va recunoaste membrii familiei, imitand cuvinte simple.

De la 18 luni, copilul va adora sa i se citeasca, va sti sa arate parti simple ale corpului, va intelege verbe precum "dormi", "mananca", va incepe sa pronunte mai multe consoane si majoritatea vocalelor, va imita animale și va incepe folosirea pronumelor.

La 2 ani stie sa pronunte si inteleaga in jur de 60 cuvinte, foloseste descrieri scurte, raspunzand la intrebari simple, va folosi 2-3 fraze pentru a se exprima mai complex, folosind si interogatia si pluralul. Incepand cu 4 ani va grupa cuvinte ca " langa", "aici", dar nu va putea pronunta cuvintele lungi si le va stalci, starnind reactii de ras, va folosi verbe la trecut, va sti sa faca diferenta intre categorii de genul animale, piese vestimentare, mancaruri.

Incepand cu 5 ani, vocabularul micutului se largeste, ajungand la peste 2000 de cuvinte. Intelege rima, va sti sa converseze, sa descrie situatii si obiecte, folosind chiar propozitii cu 10-12 cuvinte.

Trebuie retinut ca unii copii vorbesc mai devreme decat ceilalti, dar trebuie sa stiti ca ei au abilitatea de a intelege mai dezvoltata decat gesturile sau limbajul. Daca totusi bebelusul intampina unele probleme, le puteti depista din timp, orientandu-va dupa unele situatii: daca pana la varsta de 1 an nu stie sa comunice gestual, nu poate imita sunete, daca pana la 2 ani imita sunete, repeta cuvinte , dar nu vorbeste din initiativa proprie, nu poate sa execute comenzi simple, vorbeste foarte rar, cu pauze si are un timbru al vocii ciudat (nazal).

Pentru a-l ajuta sa-si dezvolte cat mai repede limbajului, puteti sa le aratati prin parc frunze, flori, sa va uitati pe cer sa vedeti norii, exemplificati-le pe cat posibil lumea care-l inconjoara. Ii puteti explica situatii cauza- efect: "Acum ne imbracam, pentru ca este frig".

Se spune ca dialogul este hrana vie a sufletului. Terapeutii recomanda metoda Hanem, prin care putem crea o comunicare cu copilul nostru, depasind obstacolele de genul opozitie, sentimentul neputintei, indoieli. De multe ori, copiii se interiorizeaza de frica sa raspunda, gandind ca poate nu-l intelegem. Aceasta frica trebuie spulberata de catre parinti, prin gesturi de iubire si rabdare.