LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Dezvoltare bebe > Reactiile pe care le ai atunci cand puiul tau plange ii pot determina viitorul
data: 17 Iunie 2015
Dezvoltare bebe

Reactiile pe care le ai atunci cand puiul tau plange ii pot determina viitorul

Dezvoltare bebe
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Tot mai multi cercetatori isi indreapta atentia catre dezvoltarea copiilor si impactul pe care il avem noi, parintii, asupra acestora.
Spre exemplu, descoperirile stiintifice arata ca felul in care parintii reactioneaza la plansetul copiilor poate avea un impact important in dezvoltarea prichindeilor.

Micutii ai caror parinti raspund rapid si calduros atunci cand plang, vor avea parte de un proges semnificativ in ceea ce priveste sanatatea emotionala.

Studiile sugereaza faptul ca parintii sensibili si delicati pot proteja copiii de dezvoltarea unor mecanisme de stres copying.
Bebelusul invata foarte multe lucruri prin imitare, iar daca tu ii transmiti un sentiment de neliniste, el il va manifesta la randul sau. Chiar si micutii nascuti in familii predispuse la situatii stresante pot scapa de acest inconvenient, prin mangaieri afectuoase si vorbe calde atunci cand sunt doar o mana de om.

Raspunsul rapid la plansetul unui copil ar putea, de asemenea, face diferenta intre succes si esec la gradinita sau scoala.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca micutii ai caror parinti sunt indiferenti la plansetul acestora, pot dezvolta probleme emotionale si de comportament foarte grave. Atunci cand au parte de un comportament afectuos din partea parintilor, in corpul micutilor se intampla schimbari la nivel chimic.
Astfel, atunci cand tu il mangai incet pe spate si il linistesti vorbindu-i, se elibereaza in organismul lui micut hormoni neurotransmitatori ai starii de bine, precum oxitocina. Cu ajutorul acestor hormoni, puiul tau se va recupera mai rapid in urma evenimentelor stresante pentru el.

La fel de important, ca un raspuns cald si rapid la plansetul puiului tau, este prevenirea expunerii copilului la voci furioase sau infricosatoare pentru el, limbaj corporal negativ sau singuratate in situatii primejdioase (in perceptia lui).
Evitarea acestor situatii tensionate pot facilita invatarea si dezvoltarea relatiilor sociale pozitive la bebelus.
Tu cum reactionezi cand puiul tau plange?