LOGIN
CONT NOU ADAUGA ARTICOL
Articole > Imunizare > Sfaturi eficiente de imunizare a bebelusului
data: 13 Septembrie 2013
Imunizare

Sfaturi eficiente de imunizare a bebelusului

Imunizare
autor: Bebebucovina
0 MEMBRI
VOTAT DE

Imunizarea bebelusului consta intr-o serie de vaccinuri, cu scopul de a preveni contactarea unor boli grave ca poliomielita, tetanus, pojar, oreion, TBC sau meningita A. Organismul bebelusului este astfel ajutat sa se comporte ca si cum o infectie reala ar fi in organism. Bebelusii imunizati sunt ajutati sa lupte impotriva bacteriilor si virusilor.

In momentul nasterii, anticorpii din placenta mamei sunt preluati de corpul bebelusului. Ca urmare, pentru o perioada de timp, acestia sunt protejati. Alaptatul este un adjuvant esential, datorita anticorpilor din lapte care ii ajuta pe micuti sa fie mai puternici.

Pe la sase luni, anticorpii pe care i-a primit de la mama se "epuizeaza", iar corpul bebelusului lui incepe sa-i fabrice pe ai sai. Anticorpii produsi nu vor fi la un nivel care sa-i sa ofere o protectie buna, decât dupa vârsta de 2 ani. In perioada 6 luni si 2 ani, bebelusul este foarte vulnerabil si de aceea trebuie sa-i acordam o atentie sporita.

Protectia este oarecum temporara: niciun copil nu este total imunizat la gradinita sau intr-un grup de copii. Vaccinurile trebuie administrate din 2 in 2 luni pâna la 6 luni, a doua serie fiind facuta intre 4 si 14 ani. Medicul pediatru trebuie sa aiba o evidenta a tuturor vaccinarilor bebelusului.

Vaccinurile pentru imunizare nu prezinta pericole; dimpotriva, ajuta foarte mult impotriva bolilor. Exista cazuri rare când bebelusii prezinta efecte secundare, dureri sau febra, peste care se poate trece mult mai usor decât in eventualitatea unei boli.
Nu e cazul sa va speriati daca bebelusul are o reactie usor neplacuta dupa vaccin, ca o umflatura mica sau roseata in locul unde a fost vaccinat deoarece acestea vor disparea de la sine. Multi bebelusi plâng si sunt agitati. Este recomandat sa-i calmam sau sa-i scoatem la plimbare in locurile preferate si cu jucariile preferate.
Evitati sa va expuneti bebelusii in zone cu fum de tigara, deoarece fumul de tigara inhalat de copii contine peste 4000 de toxine care ataca celulele. Bebelusii sunt cei mai expusi pericolelor, deoarece ei respira intr-un ritm accelerat, iar organismul lor se detoxifica mai greu. Fumatul pasiv creste riscul ca cel mic sa contracteze bronsiolita, astm, afectând inteligenta copilului si dezvoltarea neurologica.

Cresterea imunitatii bebelusului poate fi realizata prin consumul de fructe si legume ca portocala, zmeura ( aveti grija la alergii), morcovii, care protejeaza organismul datorita aportului de vitamine si in special al vitaminei C.

De asemenea, administrarea de antibiotice, mai ales "dupa ureche" este eronata. Contactati intotdeauna pediatrul in cazuri de raceala sau complicatii. Antibioticul se recomanda doar dupa trei zile de evolutie nefavorabila a bolii.